Kolikkopelit – miten ne syntyivät ja kuka ne kehitti

Miten kolikkopelit kehittyivät? Lyhyt historia. Miten kolikkopelit kehittyivät? Lyhyt historia.

Nykyisten kolikkopelit historia voidaan oikeastaan jäljittää aina 1800-luvun lopulle, tarkemmin sanottuna vuoteen 1891, jolloin Sittman & Pitt alkoivat kehittää yksinkertaista pelikortteihin perustunutta pokerikonetta. New Yorkin Brooklynissä toimineen yhtiön kolikkopelit koneessa oli viisi rullaa, ja yhteensä 50 pokerikorttia. Voitot piti lunastaa erikseen tiskin takaa baarimikolta, sillä aluksi näitä koneita oli vain baareissa. Voitot eivät olleet rahaa, vaan ne voitiin lunastaa baarin tuotteina. Talon etu näissä ensimmäisissä kolikkopelit koneissa oli melkoinen, mutta silti asiakaskunnassa ne herättivät suurta pelihimoa. Ne toimivat myös eräänlaisina sisäänheittäjinä baareihin, sillä moni valitsi tietyn juottolan sen takia, että sieltä löytyi Sittman & Pittin kolikkopeli kone.

Kolikkopelit, jotka Herra Fey keksi ja siitä alkoi rynnistys, joka on vielä tänäkin päivänä hyvin voimissaan

Yleensä kuitenkin vuonna 1862 syntynyttä Charles August Feytä pidetään kuitenkin kolikkopelien varsinaisena isähahmona. Saksalais- ja baijerilaissyntyinen Fey kulkeutui Lontoon kautta Yhdysvaltain länsirannikolle San Franciscoon, jossa hän tiettävästi kehitti ensimmäisen kolikkopelinsä 1894. Jotkut väittävät tämän tapahtuneet kuitenkin jo 1887, eli siis jo ennen Sittmanin ja Pittin keksintöä, mutta tästä on hankala löytää pitäviä kolikkopelit huijaus todisteita. Feyn innovaatioihin kuului myös vipu, joka antoi koneille nimen ”yksikätinen rosvo”. Fey myös kehitti automaattisen maksun voitoille, eli enää ei voittaneen pelaajan tarvinnut käydä missään lunastamassa voittoja erikseen, vaan ilmaiset kolikkopelit kone maksoi ne suoraan. Feyn kolikkopelit mobiili koneissa korttipakan kortin korvattiin sydämillä (”hertoilla”), pata-symboleilla, hevosenkengillä, timanteilla ja Liberty Bell -kellolla. Liberty Bell olikin Feyn kuuluisimman koneen nimi. Seuraavien vuosien aikana Feyn koneita alettiin valmistaa tehdasolosuhteissa, kuten ajan kolikkopelit keskustelu henkeen kiinteästi kuului. Kolikkopelit pelit m enestystarina oli valmis.

Ajan mittaan Fey kuitenkin luonnollisesti alkoi saada kilpailijoita, kuten Kalamazoo- ja Monarch-yhtiöt. Kuitenkin eräs yhtiö, Herbert Stephen Millsin isältään perimä Mills Novelty Company oli kolikkopelit kilpailijoista kovin. Ajan mittaan se ohittikin Feyn yhtiön tuotannossaan, ja onnistui käyttämään tehokkaita massatuotannon oppeja paremmin hyväkseen. Herbert S. Millsiä tituleerattiinkin kolikkopelien Henry Fordiksi. Charles Feyn lopulliseksi niitiksi koitui maanjäristys, joka tuhosi hänen suurimman kolikkopelit pelejä valmistaneen tehtaansa. Fey kuoli vuonna 1944 kohtuullisen unohdettuna, ehkä katkeroituneenakin, mutta Millsin yhtiö jatkoi kukoistustaan.

Mills Novelty Company antoi kolikkopelit ilmaista rahaa ja siitäkös suomalainen pelikansa todella innostui

Mills oli tosiaan tehnyt Feyn Liberty Bell -koneesta omia variaatioitaan, ja väitetäänpä yhtiön jopa varastaneen yhden näistä koneista päästäkseen niiden mekaniikasta paremmin perille. Niin tai näin, oli Mills laajentanut kolikkopelit toimintansa jo Eurooppaan asti ensimmäisen maailmansodan alkaessa vuonna 1914. Tietenkään Mills ei olisi voinut menestyä ilman omia kolikkopelit innovaatioitaan, ja se korvasikin valuraudasta valmistetut koneiden kabinetit halvemmaksi tulleella puulla. Lisäksi sen kolikkopelit koneisiin tuli tuplajackpot, joka antoi pelaajille mahdollisuuden voittaa nopeasti kaksi kertaa peräkkäin. Sen kolikkopelit peleissä alkoi myös näkyä entistä enemmän erilaisia teemoja antiikin Roomasta aina keskiaikaan ja erilaisiin luontoteemoihin.

Hedelmäpelien hedelmät ja kolikkopelit bonuskoodi ovat tapoja kasvattaa omaisuutta moninkertaisesti nopeammin

Joku voi miettiä, mistä ne hedelmäpelien kuuluisat hedelmät keksittiin laittaa kiekkoihin. No, kyseessä oli vastaus yhä enemmän ja enemmän kieltoihin tähdänneeseen lainsäädäntöön. Koska eräässä vaiheessa voitonmaksu rahana kiellettiin, keksi eräs kolikkopelit yhtiö maksaa voitot hedelmänmakuisina purukumeina. Näitä makuja symboloivat hedelmät laitettiin sitten yksinkertaisesti kolikkopelit kiekkoihin.

Vuonna 1964 aikaisemmin vain flippereihin keskittynyt Bally toi markkinoille laitteen nimeltä Money Honey – tämä kolikkopelit automaatti oli sähköllä toimiva, ja siinä oli myös ääniefektejä! Lisäksi siihen kykeni laittamaan kerralla sisään useampia leijonakasino kolikoita, ja siinä oli nykyään niin tuttu ”kolikkolaari” voitoille. Vuonna 1978 uhkapelit laillistettiin Atlantic Cityssä, ja tässä vaiheessa Bally piti hallussaan jo 90 % kolikkopelimarkkinoista.

Suomen ensimmäisiä kolikkopelit pelikoneita olivat pelle-Payazzot, joita tuotiin Saksasta 1910-luvulta eteenpäin.